Alles ligt op loopafstand

In de aanloop naar de 4x40 km van de Nijmeegse Vierdaagse, krijg ik regelmatig de vraag, hoe ik daarvoor train. Nou, gewoon, veel lopen 😉.

Natuurlijk zijn er georganiseerde wandelmarsen die je kunt lopen. Dat doe ik dan ook af en toe, zoals afgelopen weekend de ROPA wandeltocht in Nijmegen. En morgen een trainingstocht in Rotterdam. Echter, er zijn veel meer manieren waarop ik mijn beenspieren en voetjes wat extra kilometers geef.

Hoe zorg ik voor extra wandelruimte

Deze week had ik bijvoorbeeld een workshop in Arnhem. Op de heenweg kon ik carpoolen en was ik heel erg op tijd. Heel vervelend, want toen moest ik natuurlijk wel het mooie Sonsbeekpark verkennen ;). Aan het eind van de dag ging ik met de trein terug naar Driebergen-Zeist. Op het station aangekomen kon ik een bus pakken naar huis, maar ik ging een uurtje lopen. Weer 5 kilometer erbij…en fijne verwerkingstijd van alle info uit de workshop.

En een aantal weken geleden ben ik naar een lunchafspraak in Nieuwegein gewandeld, vanuit Zeist. Een aardig tripje, maar ik kwam uiteindelijk met zoveel nieuwe inzichten voor HAPPYO weer thuis! Ineens wist ik wat mijn logo moest worden!

Daarnaast wandel ik natuurlijk voor mijn werk bijna elke dag. Op dit moment 2 cursussen per week, het voorlopen van de routes en het wandelen tijdens de individuele wandelcoaching. Ja, ik ken de bossen van Zeist inmiddels aardig goed. En de bomen gaan nog steeds niet vervelen :).

Als ik dan toch ergens met de auto naartoe ga, probeer ik deze net wat verderop te parkeren, zodat ik ook weer extra wandelruimte heb. En soms wel wat rare blikken en vragen krijg….’Er is ook een parkeerplaats naast ons pand hoor’. Als ik dan uitleg waarom ik niet dichterbij wil staan, hoop ik weer iemand wat dichterbij beweging te hebben gebracht.

Bewust kiezen voor vertraging

Wat houdt ons toch vaak tegen om hiervoor te kiezen? Ik denk tijd. Alles moet tegenwoordig natuurlijk wel een beetje efficiënt en snel, waardoor de benenwagen vaak afvalt. Je hebt een kwartier om van afspraak naar afspraak te gaan, ’s morgens is het al racen om de kinderen weg te brengen en op tijd op je werk te zijn…

Echter, het is zo lekker en goed om af en toe bewust te vertragen. Even uit de ‘altijd maar doorgaan-stand’. Want zeg nou zelf, tijdens een goede wandeling komen vaak de beste ideeën en heb je ineens de oplossing voor dat complexe probleem. In een presentatie van de bekende Professor Doctor Erik Scherder, heb ik geleerd dat het 'default mode network' daarvoor zorgt. Een stukje in je brein dat wordt geactiveerd als je hoofd even ‘uit’ staat en waar onze ideeën en creativiteit ontstaan.

Daarnaast laad je door een wandeling weer lekker op, gebruik je al je zintuigen, ben je in het hier en nu en kun je alles meer op een afstandje bekijken. Hierdoor kun je daarna juist weer veel effectiever aan de slag.

Dus het nut van wat extra wandelruimte geldt zeker niet alleen voor Vierdaagselopers, maar voor iedereen.

Alles ligt op loopafstand, als je maar de tijd neemt 😊!

Happy groet,

Jolanda

HAPPYO

Jolanda Meeks-Kling

jolanda@happyo.nl

 

KvK- nummer 73753076