Ikigai en Shinrin-Yoku, mijn wat en hoe

Wie mij een beetje kent, weet dat ik van reizen houd. Samen met Robert-Jan heb ik al backpackend veel van de wereld mogen zien. Van Nieuw-Zeeland tot China en van Bolivia tot Mongolië. Nu met de kids reizen we met een hele grote backpack, een camper ;) en gaan we iets minder ver. De afdronk van het reizen blijft hetzelfde...wat is het toch gaaf om nieuwe plekken en gewoonten te leren kennen en daardoor weer even anders tegen je eigen land en gewoonten aan te kijken.

Een land dat nog zeker op mijn lijstje staat is Japan. Het blijft me trekken. Het contrast tussen de moderne en hippe kant van het land aan de ene kant en de bijzondere rituelen en gebruiken aan de andere kant. De twee boeken die ik laatst las, Ikigai en Shinrin-Yoku, hebben me zeker enthousiaster en nieuwsgieriger gemaakt!

IKIGAI, mijn wat

In Japan is een eiland waar de mensen heel oud worden, Okinawa. Na onderzoek bleek dat een van de belangrijkste geheimen hiervoor Ikigai, de reden van je bestaan is. Waartoe ben ik op aarde? Wat heb ik hier te doen? Waar kom ik 's morgens mijn bed voor uit? De boodschap van het boek is je te richten op datgene wat echt belangrijk voor je is, in plaats van op dat wat dringend is. En stop nooit met de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. Volgens de Ikigai-traditie ga je dan ook niet met pensioen, je blijft je Ikigai uitvoeren. Inmiddels kan ik zeggen dat ik steeds meer beeld heb bij mijn Ikigai. Ik wil mensen helpen, prikkelen en coachen om te doen wat ze echt willen doen en daarmee zorgen voor meer geluk en gezondheid. Eigenlijk anderen dus helpen hun Ikigai te ontdekken :)

SHINRIN-YOKU, mijn hoe

Shinrin-Yoku is het tweede boek wat ik las en beschrijft voor mij de manier waarop ik mijn Ikigai wil uitvoeren, namelijk in de natuur. In Japan is Shinrin-Yoku, oftewel een bosbad, inmiddels volledig geaccepteerd. Jarenlange wetenschappelijke onderzoeken (o.a. Dr. Qing Li, Medical School Tokyo) hebben aangetoond dat een bosbad de bloeddruk verlaagt, stress vermindert en je immuunsysteem kan versterken. Het stimuleert je energie, creativiteit en concentratie. Je wordt er trouwens niet nat van ;) Een bosbad betekent je onderdompelen in de natuur, rustig ronddwalen, met alle zintuigen open. Je hoeft niets te presteren, je hoeft er alleen maar te zijn. In Nederland heeft het naar mijn idee toch nog een wat suf imago. Op feestjes hoor ik vooral verhalen over gerende of gefietste kilometers en toptijden, alles bijgehouden en gedeeld op social media via een app. Als ik dan vertel dat ik 's middag lekker een uurtje in het bos was, klinkt dat toch iets minder sexy. Terwijl ik weet dat het minstens zo gezond is en minstens zoveel energie oplevert. Misschien kan iemand een 'Bosbad-app' bouwen, waarin we bijhouden hoeveel minuten we buiten in de natuur hebben doorgebracht??

Vooral ook lekker blijven rennen en fietsen hoor. Maar als balans is het fijn ook regelmatig zonder prestatiedruk, de natuur en de rust op te zoeken. We zijn over het algemeen al genoeg met presteren en prestaties bezig. En let maar eens op hoe uitdagend en lastig dat soms nog kan zijn, zo'n bosbad.

Dus ik zeg, laten we het mooie en goede uit andere landen en culturen vooral meenemen en lekker integreren in ons leventje. Mij lijkt het wel wat, gelukkig en vitaal meer dan 100 worden!

Happy groet,

Jolanda

06 41 22 70 54 - www.happyo.nl - jolanda@happyo.nl

HAPPYO

Jolanda Meeks-Kling

jolanda@happyo.nl

 

KvK- nummer 73753076