Mijn rempedaal gevonden

Het liefst ben ik met nieuwe dingen bezig en het liefst met van alles tegelijk. Niet weten wat er precies komt en vooral niet alles al vastleggen…heerlijk 😊

Ik weet bijvoorbeeld nog heel goed dat ik op de middelbare school regelmatig dacht: “Ik hoop dat er iets onverwachts gebeurt, iets dat invloed heeft op alles om ons heen. Waardoor alles weer even anders is” En toen gebeurde het….1995, hoog water, evacuaties en overstromingen in het Rivierenland….klasgenoten die niet op school konden komen, evacuaties, thuis een tas inpakken met mijn belangrijkste spullen… Natuurlijk vond ik het niet leuk voor mensen die het echt persoonlijk raakte en zag ik hoe heftig het voor sommigen was. Maar de reuring, het spannende, het alles overstijgende waar het ineens allemaal om draaide. Dat vond ik heerlijk!

Ik raak gewoon snel verveeld als alles voorspelbaar en steeds hetzelfde is. Heb veel behoefte aan nieuwe ervaringen, avonturen en ben heel nieuwsgierig. Oftewel, ik heb wel enige kenmerken van een Sensation Seeker, Thrill Seeker, of welke term je er ook aan wilt geven.

Tegelijkertijd ben ik gevoelig, voor sfeer, voor wat ik zie, wat ik hoor, wat ik ruik. Noem het hoogsensitief, hooggevoelig, HSP. Allemaal labels die je erop kunt plakken. Ik weet inmiddels dat dingen bij mij gewoon intenser binnenkomen en verwerkt worden. Daar heb ik soms wat extra tijd, rust en ruimte voor nodig.

Een interessante combi dus. Op zoek naar nieuwe prikkels en ervaringen aan de ene kant. En op zoek naar tijd, rust en ruimte aan de andere kant.

Met een voet op het gaspedaal en de andere op de rem zou ik dus een heel eind moeten komen, zou je zeggen 😉

Maar ja, het gaspedaal wist ik altijd wel te vinden. Lekker doen, gaan en vooral doorgaan. Maar die rem, dat vond ik toch wel een uitdaging.

Totdat ik me door o.a. Yoga, Coaching en Mindful Run ineens heel bewust werd van dit gas en rem principe. Ik werd me bewust van mijn ademhaling en dan vooral van de neusademhaling. Vanuit mijn enthousiasme was ik vaak lekker druk bezig en bleef ik vooral lekker doorgaan. Daarbij vergat ik mijn neus een beetje. Ik ademde veelal door mijn mond. Veel ideeën, druk in mijn hoofd, een hoge ademhaling, een hoge hartslag en weer door. En dan ineens was ik moe, op en kon ik niet meer.....

Door bewust mijn neus te gebruiken voor het ademhalen, dus inademen door mijn neus en uitademen door mijn neus, werd ik automatisch op z’n tijd wat afgeremd. Als ik heel druk was en maar door wilde gaan, lukte dat niet. Ik moest gewoon vertragen of even stoppen, om door mijn neus te kunnen blijven ademen.

Er werd dus letterlijk op de rem getrapt! Door mijn lijf, of eigenlijk door mijn neus 😊

Eerst vond ik het best frustrerend om afgeremd te worden. Want ik wilde zoveel, had zoveel plannen, zoveel ideeën. Tegelijk merkte ik ook dat mijn lichaam precies op het goede moment aangaf wat ik nodig had. Vertraging, rust, even stilstaan, slenteren, verwerkingstijd. Om daarna vol frisse energie weer verder te kunnen, op zoek naar nieuwe ervaringen. En wat helpt het buiten zijn en de natuur me daarbij!

Ik vond dit zo’n mooie ontdekking en ben zo blij dat ik dit nu bijna dagelijks ook anderen mag laten ervaren! Je lichaam heeft gewoon alles in huis wat je nodig hebt, alleen is het handig als je ernaar leert te luisteren.

Ik ben heel blij dat ik mijn rempedaal gevonden heb en deel mijn ervaring graag. Dus, herken je dit verhaal en ben je ook benieuwd hoe jouw gas- en rempedaal samen kunnen werken? Laat het me weten, ik help je daar graag bij!

Happy groet,

Jolanda

www.happyo.nl - 06 41 22 70 54 - jolanda@happyo.nl