Loslaten...de 7 pijlers van Mindfulness

Deze week staat voor mij in het teken van de afronding van twee 5-weekse cursussen. Afgelopen maandag was de laatste les van de Mindful Walk groep en morgen van de Mindful Runners.

Zo’n laatste les is altijd weer een bijzondere. Je hebt in vijf weken een band opgebouwd met elkaar, een bewustwordingsproces doorlopen, veel geleerd en lol gehad. Als trainer vind ik het ook stiekem best wel lastig zo’n leuke en fijne groep te laten gaan.

Om dit bijzondere proces af te sluiten, laat ik de deelnemers als laatste oefening de 7 pijlers van Mindfulness ervaren. Na de oefening komen meestal mooie gesprekken op gang. Of ik krijg later nog een appje of mailtje van iemand, waarbij een van de pijlers in het dagelijks leven wat gebracht heeft.

De pijlers gebruik ik ook regelmatig in individuele wandelcoaching. Omdat het niet alleen de pijlers zijn voor de beoefening van mindfulness. De pijlers zijn ook in ons dagelijks leven op allerlei manieren terug te vinden. Het zijn geen doelen, het zijn geen opdrachten. Het zijn intenties…..’Hoe zou het zijn om…’

Ik zou zeggen, kies er zo eentje uit die je meteen aanspreekt. En formuleer voor jezelf een intentie. ‘Hoe zou het zijn om….’ of ‘Hoe zou het zijn als….’ Ga een stukje wandelen en kijk wat je tegenkomt. Mijn persoonlijke intentie voor de laatste lesdag morgen: ‘Hoe zou het zijn om te kunnen loslaten’

Die 7 pijlers heeft de Amerikaanse grondlegger van Mindfulness, John Kabat Zinn, toch best mooi geformuleerd 😊:

1.     Niet oordelen (Oordeelvrije houding)

De gewoonte om onszelf en onze ervaringen voortdurend te beoordelen is zo sterk ingesleten dat we ons er nog nauwelijks van bewust zijn. Tijdens de beoefening van mindfulness is het de kunst om deze commentaren en oordelen zoveel mogelijk achterwege te laten en ons er zo min mogelijk door mee te laten nemen. Je bent observator, getuige en kijkt er op een afstand naar.

2.     Geduld hebben

In onze maatschappij moet het tegenwoordig steeds maar sneller, meer en beter. De druk om te slagen en succes te hebben is hoog. Geduld betekent dat je in eerste instantie de zaken kunt laten zijn zoals ze zijn en kunt zien zoals ze zijn. De wijsheid die in geduld aanwezig is, is zich ervan bewust dat niets kan blijven zoals het is en dat alles voortdurend verandert, ook al zien we dat niet direct gebeuren.

3.     Altijd weer opnieuw beginnen

Iedere situatie is uniek. Ook als je het al meerdere keren hebt meegemaakt. Steeds zullen er factoren anders zijn en daarnaast is de situatie niet hetzelfde als een andere keer doordat het simpelweg op een ander moment plaatsvindt. Probeer alles te zien alsof je het voor het eerst ziet. Met aandacht wordt elke ervaring, elke ontmoeting, elke situatie uniek en waardevol.

4.     Vertrouwen

Vaak hebben we in onze opvoeding geleerd om onze aandacht naar buiten te richten en te vertrouwen op wat anderen ons te zeggen hebben. We zijn meestal niet gewend om onze aandacht naar binnen te richten en te vertrouwen op signalen die van binnenuit komen. Net zoals iedere situatie uniek is, is ook iedere persoon uniek. Vertrouw op je eigen intuïtie. Diep van binnen weet je meestal het antwoord wel. Luister naar die wijsheid. Durf je verantwoordelijkheid te nemen. Niemand is zoals jij bent en iedereen maakt fouten. Van die fouten kun je leren, maar zolang je op jezelf vertrouwt en doet wat écht bij jou past, zal je er nooit spijt van hebben.

5.     Niet streven (niets willen bereiken)

De tendens om onszelf te willen veranderen en verbeteren is bijna altijd onmerkbaar maar tevens op hardnekkige wijze aanwezig. Van jongs af aan leren we om doelen te stellen en bezig te zijn met wat we op een later moment willen bereiken. Door bezig te zijn met die doelen, kunnen we minder aandacht hebben voor onze ervaringen in het huidige moment en missen we dus allerlei (mooie) dingen. Schenk aandacht aan wat er nu ís en niet aan wat er moet zijn. Wees niet gehecht aan het doel of de uitkomst.

6.     Acceptatie

Acceptatie is iets anders dan goedkeuring. We kunnen een onaangename waarheid accepteren zonder er blij mee te zijn. Het soort neutrale observeren en waarnemen waar het bij mindfulness om draait staat volledig los van goed- of afkeuring. Het leven is dynamisch. Je weet nooit wat er vandaag of morgen op je wacht. Je maakt fijne dingen mee en je maakt vervelende dingen mee. Daar kun je weinig aan veranderen. En dat is dus ook meteen de kern van acceptatie. Je vindt rust en vrijheid als je, ook in moeilijke tijden, het leven kan accepteren zoals het is. Zonder je ergens tegen te verzetten of zonder iets te ontkennen.

7.     Loslaten

Loslaten, oftewel je niet hechten aan iets, is dingen laten zijn zoals ze zijn. Verwelkom alles met een open hand in plaats van dat je krampachtig vasthoudt aan bepaalde gevoelens, materiaal of situaties. Iedere ervaring is uniek en ervaringen komen niet terug. Het zal alleen maar frustraties opleveren als je ze probeert vast te houden. Ongeacht of het fijne of onprettige ervaringen waren.

Ook ervaren hoe mindfulness en deze 7 pijlers jou kunnen helpen meer in het hier en nu te leven en meer te genieten?

  • Vanaf 6 mei start een nieuwe 5- weekse MINDFUL WALK cursus van HAPPYO in Zeist. Deze is ook uit te breiden naar een 10-weekse cursus. Dan volg je de basiscursus en direct aansluitend de vervolgcursus.
  • WANDELCOACHING: gemiddeld 6 sessies. Zeer geschikt voor stress- of burn-out coaching en loopbaancoaching.
  • <NIEUW> WANDELCOACHING LIGHT: 3 sessies. Voor iedereen die net wat extra bewustwording, spiegeling of prikkeling kan gebruiken.
  • WORKSHOPS VOOR BEDRIJVEN: een mindful lunch walk of workshop met collega's? Ik neem jullie graag mee op pad!

Happy groet,

Jolanda

www.happyo.nl - jolanda@happyo.nl - 06 41 22 70 54

HAPPYO

Jolanda Meeks-Kling

jolanda@happyo.nl

 

KvK- nummer 73753076