Is er genoeg ruimte voor jouw golfballen?!

Hoe gaat ie? Ja lekker druk!

Dat is toch wel een veel gehoord antwoord. Maar waar zijn we dan zo druk mee? Met de dingen die we echt willen doen, die echt belangrijk voor ons zijn? Of met heel veel andere dingen?

Ik kan mijn dag onbewust helemaal volproppen

Ik merk het regelmatig aan mezelf. Hoe gemakkelijk het is om onbewust mijn hele dag vol te proppen en aan het einde van de dag te denken: wat heb ik eigenlijk gedaan? Ik ben niet eens toegekomen aan wat ik eigenlijk wilde doen.....

's Morgens ben ik blij dat ik de kinderen weer op tijd, aangekleed, met gevulde broodtrommels op school heb gekregen. Daarna ruim ik nog wat rondslingerende kledingstukken op....oh en dan kan ik ook de wasmachine meteen wel even aanzetten. Oh ja, de prullenbak zit ook overvol...en wat waren nou al die berichtjes in de klassenapp....

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, als ik zelf niet bewust op de 'stop' knop druk! Ho, stop, focus....aandacht voor wat ik echt wil doen en wat echt belangrijk is.

Het verhaal van de mayonaisepot en de golfballen

Een verhaal dat ik ooit hoorde over een professor en zijn studenten, komt bij mij nog regelmatig boven. Deze metafoor en reminder gebruik ik dan ook vaak in mijn trainingen en coaching.

Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een hele grote, lege mayonaisepot en vulde deze met golfballen. De professor vroeg vervolgens aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.

De professor pakte een doos met kiezelsteentjes en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kiezelsteentjes rolden in de open ruimtes tussen de golfballen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze antwoordden van wel.

De professor nam nu een doos met zand en goot deze leeg in de pot. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballen en de kiezelsteentjes. Opnieuw vroeg hij of de pot nu vol was. De studenten antwoorden met een unaniem “ja”.

Van onder het bureau nam de professor nu twee glazen bier en goot ze leeg in de pot. De hele inhoud verdween in de pot en het bier vulde de lege ruimte tussen het zand. De studenten begonnen te lachen. “Nu wil ik dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven." zei de professor.

  • De golfballen zijn de belangrijke dingen in je leven: je familie, je kinderen, je vrienden, je gezondheid en je passies. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn.
  • De kiezelstenen zijn de andere dingen die ertoe doen: je werk, je huis, je auto, ed.
  • Het zand is al het andere, de kleine dingen die er minder toe doen: schoonmaken, opruimen, ed.

Als je het zand als eerste in de pot doet, is er geen plek meer voor de kiezelsteentjes of voor de golfballen. Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de minder belangrijke dingen besteedt, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Dus besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Maak plezier met je familie. Leef je dromen. Zorg dat je gezond en in beweging blijft. Neem je partner mee uit eten. Doe datgene wat je blij maakt. Er is altijd nog wel tijd om de was te doen of de prullenbak te legen.

Zorg eerst voor de golfballen, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.

Eén van de studenten stak een vinger op en vroeg waar de twee glazen bier voor stonden. De professor lachte: “Ik ben blij dat je het vraagt. Ik wil daarmee alleen maar weer eens aangeven dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er altijd wel een plekje is om samen met een vriend een biertje te drinken."

Ruimte genoeg

Er is dus altijd genoeg ruimte. Niet genoeg om alles te doen. Wel genoeg om te doen wat echt belangrijk voor je is en waar je blij van wordt.

Dus vraag jezelf eens af: wat zit er in jouw pot? En weet je welke golfballen je er al eerste in wilt stoppen?

Hier een keertje over sparren? Dat kan! Ik help je graag met het onderzoeken van jouw mayonaisepot en het vaststellen van jouw golfballen :)

Happy groet,

Jolanda

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

www.happyo.nl - 06 41 22 70 54 - jolanda@happyo.nl

 

 

 

HAPPYO

Jolanda Meeks-Kling

 

 

jolanda@happyo.nl

06 41 22 70 54

ZEIST

 

KvK- nummer 73753076

 

Privacyverklaring