Ik breng mensen in beweging...of toch niet?!

Ik coach en beweeg organisaties en individuen, staat op mijn website, kaartje en LinkedIn profiel. Dan is het waar zou je zeggen 😉. Inderdaad beweeg ik mensen fysiek door te wandelen, hard te lopen en praktische oefeningen te doen. En mentaal door iets van een andere kant te bekijken, te spiegelen, gedachten uit te dagen en los te laten.

 

Toch is het niet zo dat ik alleen maar met beweging bezig ben. Vaak (nou ja, eigenlijk altijd) is in mijn trajecten vertragen en stilstaan, nog veel belangrijker.

 

Deze week ging ik met een coachee op pad in de bossen van Zeist. Ze begon meteen lekker te kletsen en in een vlot tempo te wandelen. Ze vertelde levendig over alles wat ze de afgelopen week had meegemaakt en wat ze daarvan vond en over dacht. Toen we iets verder in het bos kwamen, vroeg ik haar stil te gaan staan. Ik zag de onrust in haar lijf en haar hoge ademhaling……het stilstaan zag er  ongemakkelijk uit. Daarna vroeg ik haar in een heel langzaam tempo een rondje om het water te lopen en alleen maar te luisteren. Niet zoeken naar geluiden, maar gewoon horen wat er te horen is, of horen dat er juist even niets te horen is. Ik zag hoe ze langzaam vertraagde en zelfs even stil ging staan. Toen ze na dit rondje terugkwam was ze geëmotioneerd. “Ik vind dit helemaal niet fijn.” “Ik voel me veel slechter en zoveel meer moe dan aan het begin van onze wandeling.” “Dit wil ik helemaal niet.” Vervolgens stonden we letterlijk stil bij dit gevoel. Ze werd rustiger en besefte wat de afgelopen week met haar had gedaan. “Ik ben kapot en toch maar weer doorgegaan…”.

 

Dit is wat ik veel tegenkom in mijn coaching. We gaan maar door en gaan maar door. We praten, lopen, vliegen en rennen….En soms is dat prima, soms is dat nodig. Zolang je op tijd ook maar bewust  stilstaat. Want je lichaam geeft heel veel signalen af. Alleen merk je deze niet zo goed op, als je maar doordendert. En als je maar door blijft denderen, gaat je lichaam vanzelf steeds harder schreeuwen. “Hallo, hoor je me niet, dit gaat niet langer zo”. Totdat je er echt niet meer omheen kunt. Maar dan ben je helaas veel verder van huis. En is ‘even’ stilstaan vaak niet meer voldoende.

 

Omdat het niet altijd vanzelf gaat, dat stilstaan, geef ik je 3 tips om er een gewoonte van te maken:

  1. Je dag beginnen met een korte bodyscan meditatie, waarbij je bewust met je aandacht door je lichaam gaat.
  2. Een wandeling maken en daarbij je zintuigen gebruiken: vertraag of sta stil en luister alleen maar.
  3. Een minuut je ademhaling volgen: word je bewust van het tempo van je in- en uitademing en de plek van je adem.

 

Ga ik nu mijn website, kaartje en LinkedIn profiel aanpassen? Nee hoor, beweging past helemaal bij mij en dat is uiteindelijk ook wat ik heel graag doe. Maar stilstaan is daar voor mij wel onvermijdelijk aan verbonden.

 

Herken je het ‘altijd maar doorgaan’? En vind je het lastig om zelf de goede modus te vinden tussen doorgaan en bewust stilstaan? Ik help je daar graag bij, in de frisse buitenlucht! 

 

Happy groet,

Jolanda

 

www.happyo.nl - jolanda@happyo.nl - 

HAPPYO

Jolanda Meeks-Kling

jolanda@happyo.nl

 

KvK- nummer 73753076