Ikigai in het zand

Vanmorgen pakte ik tijdens een sessie het Ikigai* model erbij.

Niet op een flip-over of in een PowerPoint, maar met een stok getekend in het zand :)

 

Ikigai is een Japans concept en staat voor 'een reden voor je bestaan'.

Voor mij staat dit model voor doen waar je blij van wordt, zodat je duurzaam gelukkig en gezond kunt leven en werken. Daarom is het zo passend om dit concept in de trainingen en coaching van HAPPYO te gebruiken.

 

Vanmorgen kwam mijn coachee tot een aantal belangrijke inzichten, aan de hand van dit model.

 Hij doet zijn werk goed. Dat wordt ook door zijn leidinggevende en collega's gezegd. Binnen het bedrijf waar hij werkt, is hij steeds verder doorgegroeid, omdat iedereen zo blij met hem is.
(de linker bol in het model)

 

Daarnaast krijgt hij goed betaald en is hij heel blij met de goede arbeidsvoorwaarden.

(de onderste bol in het model)

 

Dus op zich, niets te klagen zou je zeggen....

 

Toch is hij vastgelopen in zijn werk. Hij heeft helemaal geen energie meer, slaapt slecht, heeft steeds vaker last van zijn nek en rug en heeft regelmatig hoofdpijn. Zelf snapt hij dit eigenlijk niet zo goed, omdat hij het gevoel heeft alles goed voor elkaar te hebben, zowel op zijn werk als privé.

 

Toen ik hem vroeg wat nou echt de dingen zijn in zijn werk waar hij van houdt, was dat maar een enkele activiteit. De rest was meer een to do lijst om af te strepen, zo gaf hij aan.

(de bovenste bol in het model)

 

En toen we het vervolgens hadden over zingeving en er echt toe willen doen voor anderen, bleek dit iets te zijn wat hij in zijn werk enorm mist. Hij heeft het gevoel dat hij vooral met een afvinklijstje bezig is en nauwelijks nog ziet wat de klant er daadwerkelijk aan heeft.

(de rechter bol in het model)

 

In deze situatie zie je dat de coachee, in het model, in het kleine groene vakje links van de IKIGAI uitkomt. En dan ook nog aan de onderkant daarvan, omdat hij maar enkele dingen doet waarvan hij echt houdt.

 

Hij is dus wel tevreden, maar heeft het gevoel nutteloos te zijn.

 

Het voordeel van deze oefening buiten in het zand doen is, dat iemand ook echt op die vakken kan gaan staan en kan ervaren hoe het daar is. Dat geeft een extra dimensie aan de ervaring. Niet alleen bedenken, maar ook meteen voelen en ervaren.

 

Toch mooi als je dit voor jezelf zo inzichtelijk kunt krijgen? Zodat je vervolgens ervaart wat je te doen hebt en weet aan welke knop of knoppen je kunt draaien.

 

En ik vind het mooi als ik iets onbewusts heel bewust kan maken.....daar word ik dan weer blij van…..iets met mijn Ikigai 😉

 

Wil je dit ook ervaren? Of lijkt het je goed als de professionals, medewerkers of leidinggevenden van jouw organisatie dit ervaren? 

 

Bel, app of mail me, ik help je graag!

 

 

 

Jolanda Meeks-Kling

 

www.happyo.nl 

06 41 22 70 54 

jolanda@happyo.nl

 

 

*Uit het boek: Ikigai het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven 

Auteur: Hector Garcia 

HAPPYO

Jolanda Meeks-Kling

jolanda@happyo.nl

 

KvK- nummer 73753076